Makowiec bezglutenowy palce lizać!

Makowiec stał się ukochanym ciastem mojego męża, który niezależnie czy jest sierpień czy grudzień, wiosna czy jesień, co jakiś czas pyta tęsknym głosem: "a kiedy będzie makowiec?". W sukurs idzie mu rodzina, która kiedy przyjeżdża w odwiedziny, to ma oczywiście nadzieję na makowiec. Ciasto wydaje się skomplikowane, jednak po kilku makowcach nie odczuwa się tego, robi się je szast-prast, bo optymalizuje się kolejność działań, zaczynając od ubicia piany i włożenia blatu do piekarnika, a w chwilę potem nastawia się mak na 15 minut. Takie łączenie jest podstawą do frajdy w tym cieście :)

składniki na makowiec bezglutenowy

Składniki na blat biszkoptowy:
-70 g mąki jaglanej
-40 g mąki ziemniaczanej
-7 jajek (można z 4-5 szt. wtedy uzyska się cieńszy blat)
-1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
- szczypta soli
- jeśli preferujesz słodki biszkopt (ja nie) to dodaj podczas ubijania białek odpowiednią ilość glukozy lub swojego innego ulubionego słodzika

Składniki masy makowej:
-1 i ¾ szklanki maku
-2 szklanki mleka (używam roślinne, przecedzony wywar z kaszy jaglanej, można mleko roślinne ryżowe)
-2 łyżki masła
-1 szklanka rodzynek (opcjonalnie mieszanka z ulubionych bakalii – figi, morele, orzechy; nie stosuję orzechów ze względu na uczulenie), sparzone gorącą wodą i odsączone na sitku
- dodatek kilku łyżek skórki pomarańczowej cudownie podkręca smak i aromat (robię ją sama na miodzie z pomarańczy bio kupionych w Lidlu), skórka pomarańczowa jest opcjonalna, ale nadaje ciastu tak zwany „pazur”, próbowałam dodawać skórkę pomarańczową w proszku, ale nie jest to to samo co własnoręcznie zrobiona  ;)

Blat biszkoptowy:

Mąkę ziemniaczaną, jaglaną i proszek przesiać do osobnej miski przez sitko. Oddzielić białka od żółtek, białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Jeśli chcesz, żeby blat był słodki, to jest do właściwy moment podczas ubijania białek na dodanie glukozy po łyżce lub innego sypkiego słodzika. Rozmerdać żółtka na gładką masę. Do ubitych na sztywno białek dodać po łyżce żółtka, zmieszać delikatnie i starannie. Do masy białkowo-żółtkowej dodać po łyżce mieszankę mąk i proszku do pieczenia. Mieszać delikatnie. Nagrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Masę wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (nie natłuszczam jej), włożyć ciasto na 10-15 minut, aż zrobi się blado brązowe, po tym czasie wyjąć ciasto i położyć wierzchem na wilgotnej ściereczce. Zerwać papier. Powinien odejść bez trudu. Czasami nie odchodzi łatwo z jednego narożnika, jak tak jest to spróbować w innym.

blat do makowca bezglutenowego

Masa makowa:

Zalać mak gorącym mlekiem roślinnym, gotować przez 15 minut, zostawić na dużym talerzu do wystygnięcia. Zmielić przez maszynkę do mielenia mięsa lub maku (ja korzystam z wolnoobrotowej wyciskarki do soku, mielę dwa razy). Po zmieleniu przełożyć do dużej miski, dodać bakalie i zamieszać. Dodać dwie łyżki masła i dwie lub trzy łyżki miodu do uzyskania odpowiedniego stopnia słodkości. Dokładnie wymieszać, sprawdzić czy masa jest plastyczna, nie kruszy się i nie jest sucha. Jak jest sucha dodać 2-3 łyżki masła. Zamiast masła dodaję 2-3 łyżki „gluta” z 2-3 łyżek mąki ziemniaczanej rozprowadzonej w gorącym mleku roślinnym, taki tęgi budyń.

Masę rozsmarować na blacie. Zostawić na 10-15 minut, żeby ciasto nasiąknęło wilgocią z masy. Następnie zwinąć roladę. Ciasto może się przełamywać, jeszcze nie opanowałam tak ciasta, żeby rolada wyszła bez pękania. Zwiniętą roladę trochę pomięktać, żeby była bardziej ścisła, zawinąć w papier do pieczenia i schować do lodówki. Najlepszy jest po 6-8 godzinach, kiedy ciasto stanie się bardziej zwarte, bo nasiąknie wilgocią z masy.

makowiec bezglutenowy tuż po zrolowaniu

Jeśli masa będzie zbyt sucha, to będzie odchodzić od ciasta, a rolada nie będzie się kroić w jednorodne plastry.

makowiec bezglutenowy

makowiec bezglutenowy

Na zdjęciu powyżej: blat nie pokruszył się, dzięki temu, że ciasto nasiąknęło wilgocią ze ściereczki, było elastyczne podczas zwijania.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.